Сценична треска представя  гостите на 22-рото издание на Международния София

...
Сценична треска представя  гостите на 22-рото издание на Международния София
Коментари Харесай

Емануел Парву и Мируна Береску за филма си Меда или не чак толкова оптимистично“



Сценична тресчица представя  гостите на 22-рото издание на Международния София Филм Фест.

Бояна Андреева беседва срежисьора  Емануел Парву и продуцентката на кино лентата Меруна Береску.

Филмът „ Меда или не чак толкоз оптимистично “  е пълнометражният дебют на румънския режисьор Емануел Парву. Веднага е видян и отличен на Филмовия фестивал в Сараево, където получи премията „ Сърцето на Сараево “ за постановка и най-хубав артист (Шербан Павлу). Премиерата в Румъния е в края на предишния ноември. Филмът е сниман в затънтено селце, при доста тежки битови условия и потвърждава че любовта е една и съща и в града и в провинцията…че Любовта е универсална… че хората в дребните обитаеми места живеят в дребни общности, по неписани правила и задава въпросът дали можеш да оцелееш спазвайки закона без да правиш нещо нелегално.

Това е задълбочена, смислена  история, която не се вижда в лъскавото кино - подчертана режисьорът. Искаме нашата аудитория да бъде по-задълбочена, за това направихме този филм.

Според режисьора, постигането не е нещо чак толкоз хубаво. То става за сметка на честността. Но какво да вършим с честността? Компромисът е персонален за всеки човек. Човек самичък би трябвало да бъде своят сериозен съдник...  Не желая да издавам присъди. Харесва ми да мисля, че няма единствено една истина. Етическите правила могат да бъдат прекомерно заблуждаващи, по тази причина ми се желае всеки да види към кино лентата според от личния си опит, по своя метод. Обичам отворените финали. Които да бъдат интерпретирани по друг начин…
Открих, че мога да направя още доста неща откакто съм споделил стоп.

С възприятие за комизъм Емануел Парву и Меруна Береску споделят, че идващият им филм ще бъде още веднъж за любовта и доверието, само че ще се снима при по положителни условия - през лятото, и в града, няма да бъде за небогати, а за богати хора.

Тук на СФФ двамата желаят да видят повече балкански филми, тъй като считат, че в тях има общ дух, колкото и разнообразни да са тематиките и историите.

Да се надяваме, че европейското кино ще остане мощно и няма да бъде превзето от високо бюджетните американски продукции и авторското кино ще резервира позициите си на огромните кино фестивали. – това си пожелават гостите от Румъния - Емануел Парву и Меруна Береску.

Чуйте изявлението в прикачения звуков файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР